Skjuta med luftgevär

Ett luftgevär är ett slags handeldvapen som främst är tillverkat för att kunna slunga iväg projektiler i form av diabolokulor eller stålrundkulor. Luftgevär och övriga luftvapen används bland annat i tävlingsskytte på kortare skjutavstånd, normalt 10 meter. Luftgeväret har vanligast en kaliber på 4,5 mm. Däremot har vapen med en kaliber på 5,5 mm även börjat användas allt mer på senare tid. Den normalt förekommande kulhastigheten på ett licensfritt luftgevär med en kaliber på 4,5 mm är mellan 100-200 m/s. Den som uppfann luftgeväret sägs vara Guter i Nürnberg omkring år 1430. Dock uppgav också Lobsinger från samma stad att också ha gjort samma uppfinning cirka 1560 och ett sådant vapen som han uppfann finns idag bevarat i Livrustkammaren och tordes vara det äldsta bevarade luftgeväret i världen.

Hur skjuter man med ett luftgevär?

Det är en relativt grundläggande färdighet att lära sig skjuta luftgevär och ofta något som de flesta pojkar lär sig i sina yngre år. För att kunna skjuta luftgevär måste man först ta sig till ett skytteområde, förslagsvis en skjutbana eller isolerad plats på landet. Sedan bör man ställa in sitt mål. Ett avstånd på 40 meter till målet brukar vara lagom för nybörjare. Innan man skjuter med sitt luftgevär är det viktigt att se till så ingen eller inget kan riskera att bli träffad av ens skott. Sedan när det är dags att skjuta finns det tre vanliga ståndpunkter, vilka är stående ställning, knästående ställning samt liggande ställning. För nybörjare är den stående ställningen vanligast och lämpligast. Detta eftersom man då bara behöver stå, sikta och skjuta. Det vanligaste är att man skjuter luftgevär på en särskild skjutbana med uppsatta mål som man ska försöka skjuta ner. Det brukar dessutom vara ett bra första skytte för att lära sig hantera ett skjutvapen samt få respekt för dess krafter.