Korthållsskytte

Korthållsskytte ingår i kategorin ”sportskytte” och är därmed en form av skytte som utförs med ett gevär av kalibern .22 Long Rifle. Man skjuter på en stillastående tavla på 50 meters avstånd. Den mer internationella benämningen av grenen som används i sportsammanhang är ”gevär 50 meter”. Den enda skillnaden mellan de två är skjutprogrammen. Man skjuter med färre skott samt under en kortare tid inom det nationella skyttet, det vill säga korthållsskytte. Tävlingsprogrammet för det nationella skyttet, det vill säga gevär 50 meter, följer istället det internationella skytteförbundets regler och har långa program under långa skjuttider. Denna gren har sin säsong under sommarhalvåret, det vill säga maj till oktober och då skjuter man utomhus. Det finns även banor inomhus som kan användas för träning under vintern.

Geväret

Korthållsgeväret är väldigt lätt och väger endast 5,5 till 6 kilo och man skjuter med krutladdade patroner med en kaliber på 5,6×15 mm. Man ska försöka träffa tian på den stillastående tavlan och den är endast 10,4 mm i diameter. När man avfyrar geväret avger det endast en mindre smäll och rekyl. Gevärets utseende påminner om ett luftgevär. När man som nybörjare ägnar sig åt korthållsskytte gör man det liggande och skjuter med stöd. Men efter lite träning och när man känner att man behärskar geväret får man skjuta liggande med remstöd. Efter det börjar man att träna de sista två ställningarna, nämligen att skjuta knästående och till sist stående. Det är väldigt billigt att syssla med korthållsskytte. Skotten kostar endast mellan 30 öre och 2 kronor och femtio öre per skott.